Inga produkter i varukorgen.

Skötselråd

Almänna skötselråd rostfria bestick

Idag tillverkas dom flesta bestick i rostfritt stål, som är ett utmärkt material vad avser användbarhet, slitage och skötsel. Det finns två olika sorters rostfritt stål som används vid bestickstillverkning: kromstål och kromnickelstål. Kromstålet är magnetiskt och därför är lätt att skilja från kromnickelstål som är omagnetiskt. Kromstål innehåller 13-18% krom och har en blåaktig färgton, de är ofta märkta med rostfritt, rostfritt stål, stainless eller inox. Kromnickelstål innehåller 18% krom och 8-10% nickel och har en något gulaktig färgton. Besticken är märkta med 18/8 eller 18/10. Knivbladet är dock alltid av kromstål även om besticket i övrigt är gjort av kromnickelstål. Det beror på att kromnickelstålet inte kan slipas lika bra som kromstålet.

Rengöring

De flesta bestick kan diskas i maskin eller för hand om så önskas, var noga med att torka besticken snarast efter diskning. Om de lufttorkas bör de inte stå tätt ihop i bestickkorgen och om de diskas i maskin bör luckan öppnas så att inte besticken står i varm fuktig miljö. När det gäller bestick med trä eller plastskaft ska du helst diska dessa för hand, detsamma gäller bestick med förgylld dekor.

Rostfläckar och små mörka fläckar

Rostfria bestick har hög rostbeständighet, men det betyder inte att det aldrig rostar. Rostfria fläckar och små mörka fläckar kan uppstå om besticken ligger odiskade, speciellt med salt, starkt kryddade eller syrliga matrester kvar. Fläckar kan också uppstå om bestick av olika material står tätt i diskkorgen under diskning i maskin. Då uppstår en elektrisk spänning vilket medför korrosion, en slags frätning. Tänk därför på att besticks knivblad av kromstål inte bör stå tätt intill en gaffel av kromnickelstål. Av samma skäl bör inte besticken ligga i ”blöt” i den rostfria diskbaljan. Ställ inte bestick av olika material i samma fack i bestickkorgen och ställ alltid knivarna för sig eftersom de är känsligare för angrepp än övriga bestick. Fläckarna uppkommer tydligast på nya bestick, efter en tids använding har en skyddande oxidhinna bildats på besticket, som gör att ytan inte är lika känslig.

Fläckar kan putsas bort med polermedel avsett för rostfritt stål, med till exempel skurkräm polerar du bort korrosionsfläckar på ett ögonblick. (Skurkräm finns i alla välsorterade mataffärer av märket Jif.) Man kan också ”testa” att polera bort fläckarna med en scotch-brite svamp. (Ok att använda den något ”ruffa” sidan) Undvik grova rengöringssvampar som kan repa och stålull som består av järn som kan ge rostskador.

Mörkfärgade beläggningar

Det händer att bestick mörkfärgas, detta gäller framför allt bestick av kromstål. Vissa rätter kan ge en blåskiftande hinna typ rätter som gröt och pasta samt att kaffe/te kan ge en mörk hinna. Förutom daglig diskning behövs det eventuellt en grundrengöring då och då. Koka besticken i en stor rostfri gryta med en blandning av maskindiskmedel eller vanligt vittvättmedel och vatten. (1/2 dl pulver per liter vatten). Koka upp vattnet och häll i pulvret och lös upp det ordentligt innan besticken läggs i grytan. Koka i ett par minuter, diska och skölj sedan som vanligt och torka.

 Allmäna skötselråd kokkärl & stekpannor

Innan första användningen rekommenderar vi att kärlet diskas ur för hand med ljummet vatten och diskmedel för att få bort eventuella rester från produktionen.

Överhetta aldrig din belagda panna eller gryta. Non-stick funktionen kan då förstöras och kärlet upplevs “strävt”. Använd aldrig metallredskap i ett belagt kärl utan använd trä eller plastredskap. Den belagda pannan är mer förlåtande och ger alltid ett bra stekresultat. Lagom stektemperatur är när smöret tystnar i stekpannan, då är temperaturen ca 170 – 180 grader. Låt alltid kärlet svalna innan rengöring. Kärlet diskas med fördel i ljummet vatten med diskmedel, inte i diskmaskin.

Vid användning av rostfria kärl bör vattnet saltas först efter det kokat upp, för att undvika vita fläckar i botten. Använd alltid matfett vid stekning för att få en fin stekyta. Den rostfria pannan är inte lika förlåtande som en belagd då maten kan fastna till en början men släpper så fort porerna stängs. För att få bort eventuell inbränd mat bör kärlet diskas så snart som möjligt efter användning med ljummet vatten och diskmedel. Fungerar inte detta kan ett tips kan vara att koka upp vatten och ha i lite citronsyra (ca 1/2 matsked räcker) så blir kärlet skinande rent igen.

Ett kärl som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från eventuella avlagringar (Ex. sot från gaspis eller inbränt fett) som kan påverka magnetismen.

 Allmänna skötselråd för knivar

Kniven är väldigt vass vid leverans. För att bibehålla skärpan rekommenderar vi att du inte skär i plast, plastförpackningar, vakuumpåsar, folie eller liknande. Skär aldrig i djupfrysta eller halvfrusna råvaror. Skär heller aldrig mot någon typ av hårda material som t ex ben då knivens egg kan skadas.

Diska av kniven i varmt vatten med diskmedel och torka av kniven varsamt efter användning. Vid användning av magnetlist så ta alltid bort kniven med eggen först för att inte skada den. Lägg aldrig kniven löst i t ex en kökslåda då den lätt kan skadas av andra föremål. Diska aldrig kniven i diskmaskin.

Bryne kan användas för att underhålla skärpan, men ger ej samma höga resultat som en proffessionell slipning.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå